субота, 15 квітня 2023 р.

ПСИХОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ МАЄ СТАНОВИТИ НЕ МЕНШЕ 10% ВІД ЗАГАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ГОДИН


❗️ ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ВИМОГ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЛЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ 

Підвищуючи кваліфікацію, педагогічні працівники, які працюють у закладах загальної середньої освіти, тепер зобов'язані не менше 10% від загальної кількості годин підвищення кваліфікації, тобто 15 годин зі 150 годин на 5 років, приділяти вдосконаленню знань, умінь і практичних навичок у питанні надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу.

Відповідні зміни внесено Законом «Про внесення змін до статті 51 Закону України “Про повну загальну середню освіту” http://bit.ly/3o6RbsR. Наразі Закон має підписати Президент. Очікуємо його офіційного опублікування, після чого зміни набудуть чинності. 

Повномасштабна війна впливає на психологічний стан учасників освітнього процесу, а психологічний стан своєю чергою впливає на якість навчання учнів та роботу вчителя. Тому педагогічні працівники повинні володіти навичками спілкування з дитиною, що зазнала психологічної травми, вміти розпізнавати такі травми, підтримати дитину, себе та іншого педагогічного працівника.

Нагадуємо, що педагогічний працівник має право самостійно визначати кількість годин для щорічного підвищення кваліфікації. Але за 5 років загальна кількість годин має складати 150. 

Для підвищення кваліфікації з питань психологічної підтримки рекомендуємо педагогам наступні курси:

🔸«Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час і після завершення воєнних дій» - онлайн-курс, розроблений  Асоціацією інноваційної та цифрової освіти за сприяння МОН у межах Національної програми психологічного здоров’я українців, яку започаткувала Перша леді України Олена Зеленська. У його створенні взяли участь провідні експерти галузі психології з США та Ізраїлю http://bit.ly/3KELgTu.

🔸“Розумію” - безоплатний онлайн-курс із психологічно-емоційної підтримки для вчителів та шкільних психологів від громадської спілки «Освіторія».
Під час курсу ви дізнаєтеся:
❓ Як зрозуміти психологічні прояви стресу у дітей та допомогти їм
❓ Як знизити свої негативні емоційні прояви та підтримати себе у складні часи
❓ Як навчати дітей та зберегти власний психологічний ресурс
❓ Які методи арттерапії можна використовувати в роботі вчителя
❓ Як підтримати дитину та батьків під час війни https://bit.ly/3PbV6Ow.

Немає коментарів:

Дописати коментар